ITAM araçlarını (BT Varlık Yönetimi) satın almak her kurum, işletme ve organizasyon için oldukça önemli bir yatırımdır. Yazılım Varlık Yönetimi uzmanları, müşterilerinin satın almış olduğu bu ITAM araçlarının tüm problemleri tek başına gidereceği yanılgısına kapılmaktadır. Ancak, en ileri seviyedeki bir BT Varlık Yönetimi aracı dahi, doğru insanlar, doğru stratejiler ve harika işleyen süreçler olmadan istenilen çözümü ve sonucu vermezler.
BT Varlık Yönetimi Araçları ile Verimliliği Zirveye Taşıma
Bir BT Varlık Yönetimi (ITAM) aracına yatırım yapmayı düşünüyorsanız, kurumunuzun, işletmenizin ve organizasyonunuzun dijital varlıklarını en net ve gerçek zamanlı olarak ancak bu şekilde gözlemleyebileceğinizi bilmenizi isteriz. Ancak, bir IT Varlık Yönetimi (ITAM) aracına gerek olup olmadığını belirlemek için, kaynaklarınızın, bütçenizin ve hedefleriniz uyumlu olacak şekilde bir analiz sürecinden geçmesi çok daha doğru olacaktır. Bu araçlardan elde etmek istediğiniz faydaların tam olarak neler olduğunu belirlemek, sizi en doğru yatırım yapma kararına birkaç adım daha yaklaştıracaktır.
Kapsamlı bir şekilde BT altyapısına sahip ve özellikle verilere dayalı gerçek zamanlı dinamik karar alma süreçleri olan büyük ölçekli kuruluşlar için, sahip oldukları yazılım lisanslarını yönetmek, lisansların uyumluluklarını korumak ve daha da önemlisi kullanım verimliliklerini arttırmak için sistematik bir ITAM stratejisi ve optimizasyonu zorunlu hale gelmektedir. Yapılan bu ITAM stratejileri, yalnızca yazılım maliyetlerinizi kontrol altına almakla yetinmez, aynı zamanda var olan iş süreçlerinizi hızlandırarak gayet olumlu değerler ve faydalar yaratır.
Elbette günümüzde, daha taktiksel ihtiyaçları olan kuruluşların belirli noktalardaki problemlerine çözüm olacak araçlara yöneldiği de görülmektedir. Yazılım yayıncıları belli olan, cihaz yönetimlerine veya belirli veri kaynaklarının yönetimlerine odaklanmış bu tarz araçlar, BT Varlık Yönetimi açısından noktasal çözümler sağlar ve aslında çok da ideal sonuçlar doğururlar. Hatta bu problem çözen araçların bir kısmını kullanıyor olabilirsiniz ve bu mevcut araçlarda küçük iyileştirmeler yaparak bile belirli bir seviyede yazılım varlık yönetimi sağlayabilirsiniz.
Bu kararları alırken, kullanılan alt yapıların var olan karmaşıklıkları, kuruluşların ve organizasyonların ölçekleri ve ihtiyaç duyduğu gereksinimlere dikkat edilmelidir. BT Varlık Yönetimi (ITAM) araçları organizasyonlardaki departmanlar arası iş birliğini de sağlaması oldukça önemlidir. Çünkü farklı departmanlar arasındaki bakış açıları, hali hazırda var olan araçların yeteneklerini anlamak ve sizin için hangi sonuçların en önemli olduğu konusunda net bir çerçeve oluşturmak gereklidir. Böylece bu çerçeve sayesinde, ITAM (BT Varlık Yönetimi) araçlarının ne zaman ve neden faydalı bir yatırım olacağına dair çok net bir stratejik rehberde oluşturulmuş olur.
Hangi BT Varlık Yönetimi (ITAM) Araçlarına Sahipsiniz?
Mevcut araçları en etkili şekilde kullanabilecek veya gereken iyileştirmeleri başarıyla yapabilecek BT ekibinizin olmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu ekip, gerek duyulduğunda güncelleştirmeleri doğru şekilde yapacak, görünürlüğü arttıracak ve gereken iyileştirmeleri zamanında uygulayabilecektir. Tedarik sağladığınız ekip, kullanmış olduğunuz yazılım sürümlerinin güncel olduğundan ve en çok dikkat edilmesi gereken şeylerin başında gelen bu yazılımların yasal izinlerinin tümüne sahip olup olmadığınızdan emin olabilmeniz için tüm bilgiye sahip olmaları gerekir. Güvenlik ekibiniz ise, araçların güvenirlik testlerini yapabilmek için bir güvenlik katmanı sağlamalılar.
Peki, ihtiyacınız olan veriyi tam anlamıyla zamanında sunan güncel sistem yönetim araçlarına (hem ücretli hem de ücretsiz olabilir) sahip misiniz?
Şimdi de sizinle ücretli ve ücretsiz olan sistem yönetim araçlarını paylaşmak istiyoruz.
- Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM) ve Microsoft Endpoint Configuration Manager, Microsoft tarafından üretilen bu araçlar, organizasyonlarınızın yazılım veya donanım dağıtımlarını ve yönetimlerini geliştirebileceğiniz araçlardır. BT ekiplerinizin hem zamandan tasarruf etmelerini hem de iş verimliliklerini arttırmalarına yardımcı olur.
- Microsoft Intune, eğer bulut gücünü arkanıza alarak uygulamalarınızı ve mobil cihazlarınızı yönetmek istiyorsanız bu hizmet mobil olarak çalışanlarınızın ve uzaktan yönetimin vazgeçilmezidir diyebiliriz. Bu hizmet ile işletmenizi her yerde ve her zaman kontrol altında tutabilirsiniz.
- Jamf, Apple dünyasını yönetmek istediğinizde başvurabileceğiniz geliştirilmiş bir çözümdür. Mac cihazlar, iphone cihazlar, İpad ve Apple TV gibi cihazları en sorunsuz ve güvenilir şekilde kullanıma hazır hale getirebileceğiniz hemen hemen her şey bu araçta mevcuttur.
- IBM Lisans Ölçüm Aracı (ILMT), Ibm tarafından geliştirilen bu araç IBM yazılım kullanımlarını takip etmek ve lisans uyumluluklarını sağlamak isteyen işletmeler için vazgeçilmezler arasındadır. Anlık raporlama ve gerçek zamanlı takip yapabilme yeteneği sayesinde lisans yönetimi artık çok daha pratik bir hale gelmiştir.
- Oracle Lisans Yönetim Hizmetleri (LMS), özel bir hizmet olan LMS Oracle yazılım lisanslarının en etkili şekilde yönetilmesi ve lisansların optimizasyonlarını sağlamak için hazırlanmıştır. Organizasyonların ve kuruluşların lisanslarından maksimum verim almalarını sağlamakla kalmayıp birde lisans maliyetlerini azaltmaktadır.
- RVTools, Dell Technologies bünyesine katılmış kullanışlı bir yardımcı programdır. VMware ortamlarında iş yüklerini hafifletmek, yönetmek ve dağıtmak isteyenler için geliştirilmiştir. Bu araç ile sanal ortamları çok daha rahat yönetebilirsiniz.
- Active Directory (AD), Windows ağ sisteminde yetkilendirmeleri ve kullanıcı tabanlı kimlik doğrulamalarını oldukça kolaylaştıran Microsoft’un en çok kullanılan dizin hizmetidir diyebiliriz. Ağ yapınızın güvenli olması için olmazsa olmazlardandır.
- Solarwinds Ağ Performans İzleyicisi (SPM), kapsamlı bir donanım ve yazılım envanteri yönetimi sağlamasıyla birlikte ağ performansı izleme işlevine de sahip olan SPM, tüm kaynaklarınızı tek çatı altında izleyebilmenize ve ağınızın sağlığını anlayabilmenizi sağlar.
- Yapılandırma Yönetimi Veritabanları (CMDB), BT varlıklarınızın aralarındaki ilişkiler hakkında en detaylı bilgiyi sağlayabilen tam olarak merkezi bir kaynak gibi çalışan depodur. Bilgilerin karmaşıklığını ortadan kaldırmakla kalmaz, her bir varlığınızın da önemini ve yerini daha da görünür hale getirmenizi sağlar.
- Bağlamsal veri kaynakları, verilerinizin hangi projelere ait olduklarını, nerede toplandıklarını ve uyumluluklarını bilmeniz gerekir. Bu bilgiler, ITAM dışındaki sistemlerden gelebileceği gibi, verilerinizin paydaş olanlara daha anlamlı raporları sunabilmeniz için dönüştürülmesi gerekecektir.
BT varlıklarınızın tam olarak resmini görebilmek adına, kullanmış olduğunuz tüm araçların sunmuş olduğu verileri en doğru şekilde analiz edebilmek, aslında çok güzel bir başlangıç adımıdır. Bu veriler bir araya geldiğinde ise BT varlıklarınızı optimize etmeye başlayabilirsiniz. Ancak, eksiksiz bir yönetim sağlamak için, mevcut olan tüm açıkların çok dikkatli şekilde izlenmeleri ve analiz edilmeleri gerekir. Yatırımlarınızı en verimli seviyeye çıkarmak için atılacak kritik adım ise bu araçlarla entegre olabilecek BTAM araçlarını etkili şekilde kullanabilen uzmanlara ihtiyaç olmasıdır.
ITAM Araçlarınız Kuruluşunuzun Hedeflerini Karşılıyor mu?
İhtiyaç duyacağınız veriler, genelde karmaşık olan sözleşme yenilemeleri ve yayıncı kuruluş anlaşmaları konusunda size net bir şekilde rehberlik sağlayabilir. Özellikle “denetimler için kullanım ömür verilerine ihtiyaç duyuyoruz” veya “Oracle vb. tarafından denetlendiğimizde, hak verilerine erişmemiz gerekiyor” gibi talepleriniz varsa, bu araçlardan alacağınız verilerle hem stratejik hedeflerinize daha kolay şekilde ulaşabilir hem de istenmeyen harcamalardan kaçınabilirsiniz.
Elbette kuruluşlarda ve organizasyonlarda daha ileri düzeyde BT Varlık Yönetimi (ITAM) ihtiyaçları doğdukça, bu stratejik bilgiler çok ama çok daha kritik hale gelecektir. Manuel olarak toplanan verilerden ziyade artık otomatik, sürdürülebilir ve ölçülebilir sistemler inşa etmek gerekiyor.
Örnek olarak “yazılım maliyetlerimizi %30 azaltmak istiyoruz” veya “bulut kullanım şekillerimizi daha çok optimize etmek istiyoruz” gibi talepler geldiğinde bu talepleri karşılayabilmek için doğru verilere dayalı karar almanız kaçınılmazdır. Geleceğe dönük tahminlerle izlenebilecek bu veriler, tek bir gösterge panelinde karmaşık olmadan sağlanması gerekmektedir. Özet olarak, stratejik şekilde kurgulanmış ITAM sistemi hem verimliliği arttırır hem de stratejik olarak rapor almayı oldukça mümkün kılar.
ITAM Araçlarıyla İşletmenizin Gücünü Artırın!
Bir ITAM aracına yatırım yapmayı seçerken işletme ve organizasyonlarımızın oldukça uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılayabileceğinden tam anlamıyla nasıl emin olabiliriz diye merak ediyor olabilirsiniz. Kararınızı almadan önce, tüm paydaşlarınızın ihtiyaçlarını netleştirmeli ve çözüm arayışlarınızı bu şekilde belirlemeye başlamalısınız. Bu sayede ITAM araçlarınızın size gerçekten ne kadar değer katabileceklerini, ne kadar yardımcı olabileceklerini anlamak adına satıcılara doğru sorularda yönlendirebilme imkanınız olmuş olur. Kararı alırken, satıcıyı tam olarak ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde sorumluluk almalarına teşvik etmeli ve kesinlikle demo gösterimlerle ikna olmamalısınız.
Yazılım Varlık Yönetimi Ekibimiz Size Nasıl Yardımcı Olabilir!
Partnerimiz USU ve Yazılım Varlık Yönetimi (SAM) uzman ekibimiz ile, işletmenize özel tek elden yönetimin sağlanabildiği sistemleri sizler için tasarlıyor. Mevcut yatırımlarınızın değerlerini en üst seviyelere çıkarmak, süreçlerinizi hızlandırmak ve en önemlisi de hedeflerinizi gerçekleştirmek için size de destek olabiliriz. Stratejilerinizi ve ihtiyaç duyduklarınızı daha detaylı olarak konuşmak isterseniz hemen uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.