BT Danışmanı olmak çok kişinin rüyalarını süsleyen bir olgu olabilir. Bunu çevremizde de açıkça görüyoruz. Günümüzün yeni uzaktan ve hibrit çalışma dünyası, birçok insanın yeni kariyer olanakları ve fırsatları düşünmesine neden oluyor.
İnsanlar özellikle BT sektörüne bakıyor ancak nasıl BT danışmanı olunacağını biliyor musunuz? BT sektörü gerçekten gelişen ve iş arayanların her geçen dakika daha fazla ilgisini çeken bir pazar.
Bilgisayarları, sorunları çözmeyi, çözüm bulmayı ve teknolojiyle ilgili her şeyin perde arkasında çalışmalarını seviyorsanız, BT danışmanı olarak kariyer pekala hayalinizdeki iş olabilir.
Daha da iyisi, bir danışman olarak kendi müşterilerinizi seçebilir, iş yükünüzü yönetebilir ve çoğu zaman sonsuza kadar uzak bir kapasitede çalışabilirsiniz.
Ancak mevcut işinizden ayrılmadan veya kendi BT danışmanlığınızı yürütme fikrine girişmeden önce, en sonunda oraya ulaşmanıza yardımcı olacak bazı temel bilgileri ve temel adımları gözden geçirelim.
BT Danışmanı Ne İş Yapar?
Nasıl yapılır konularına geçmeden önce, bir BT danışmanının bir iş gününde gerçekte ne yaptığına kısaca bakalım. Geleneksel olarak bir BT uzmanı, sağlık hizmetleri, büyük ve küçük işletmeler, e-ticaret, hukuk danışmanlığı ve daha fazlası gibi sektörlerdeki ekiplere bilgisayar yazılımı desteği ve eğitimi sağlar.
BT danışmanlarına geniş kapsamlı veya doğası gereği daha uzmanlaşmış bir dizi görev verilebilir. Genellikle güvenli bir ağı izlemek ve sürdürmek, kolaylaştırılmış verimlilikler oluşturmak, hataları veya teknik aksaklıkları düzeltmek, kullanılabilirliği geliştirmek ve sürekli değişen teknoloji standartlarına ayak uydurmak gibi şeylerden sorumlu olacaksınız.
Eğer “BT danışmanı” iş unvanı sizin için hâlâ o çekici ve rüya gibi iş potansiyeline sahipse, bunu başarmak için doğru adımları nasıl atacağınızı bu makalede açıkladık. Buraya kadar tamam. Şimdi 7 adımlık bir süreçte BT Uzmanı nasıl olunur buna bakalım.
7 Adımda Nasıl BT Danışmanı Olunur?
Bu yolculuk sadece 7 adımdan oluşsa da BT danışmanı bir gecede elde edilebilecek bir iş unvanı değildir. Aslında bu adımlardan bazılarının düzgün bir şekilde tamamlanması yıllar alır. Ancak bunun sizi caydırmasına izin vermeyin; başlangıçta ayırdığınız zaman çok değerli olabilir. Hazırsanız başlayalım;
1 – Durum Tespiti Yapın
Bu unvanın tadını çıkarmak için önce zaman ayırmanız gerekecek, bu nedenle bunun gerçekten keyif alacağınız bir kariyer yolu olduğundan emin olun.
Tipik sorumlulukları araştırın, BT alanında çalışan kişilerle konuşun ve sektördeki farklı liderleri takip ederek bunun yatırım yapabileceğiniz ve uzun vadede taahhüt edebileceğiniz bir alan olduğunu doğrulayın.
2 – Sertifika Alın
BT danışmanları iki haftalık hızlandırılmış kursla sertifika alamazlar. Genellikle lisans derecesine sahip olmanız gerekir. Ve bazı profesyoneller daha da ileri giderek MBA derecesi de alıyorlar.
Lisans öğrencilerinin dikkate alması gereken bazı çalışma alanları şunlardır: bilgisayar bilimi, bilgi teknolojisi, elektrik mühendisliği, bilgisayar programlama, yazılım geliştirme ve matematik.
Ayrıca birçok BT danışmanı belirli bir niş sektörde çalışmak üzere uzmanlaşmayı tercih ediyor. İmkanınız varsa, çalışmak istediğiniz belirli bir alanda da sertifika almak isteyeceksiniz.
Microsoft ve Cisco gibi teknoloji alanında dünya çapındaki işverenler tarafından tanınan iki güçlü kuruluştan belirli sertifikalar alabilirsiniz. Dolayısı ile bir BT Eğitimi ve BT sertifikası sizin için son derece önemli bir aşama olacak.
3 – İş Deneyimi Edinin
Eğitiminiz ve sertifikalarınız gibi, uygulamalı deneyim de gelecekteki müşteriler için en az onlar kadar, hatta muhtemelen daha da fazla bir satış noktası haline gelecektir.
Bu nedenle, kariyerinizin başında staj veya giriş seviyesi bir pozisyon almak anlamına gelse bile, istediğiniz alanda veya ilgi alanınızda biraz deneyim kazanmanız zorunludur.
Yalnızca en iyi uygulamaları öğrenmekle ve yeni ve gelişen teknolojiye erişim sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda bu zamanı kişisel ağınızı oluşturmanın bir yolu olarak da kullanabileceksiniz.
Bu süre boyunca iletişim ve sosyal becerileriniz üzerinde çalışmayı odak noktası haline getirdiğinizden emin olun. Şirket içi bir üyeden bağımsız bir danışmana geçiş yaptığınızda bu bağlantılar çok değerli hale gelecektir. Bugün bir iş arkadaşı olabilirler, ancak ileride bir müşteri haline gelebilirler.
4 – İş Türünüzü Sınıflandırın
Kendi başınıza yola çıkmaya gerçekten hazır olduğunuzda, işinizi nasıl sınıflandıracağınıza karar vermeniz gerekecek. Tek mal sahibi, veya şirket olmayı seçebilirsiniz.
Tek kişilik bir gösteriyse, büyük olasılıkla tek mülkiyetli veya sınırlı sorumluluklu bir şirketle gitmek isteyeceksiniz; ancak en uygun olanı belirlemek için yerel veya eyalet düzenlemelerinizi kontrol edin.
5 – Uygun Sigortayı Alın
Danışmanlığınızın mümkün olduğunca az riskle çalıştığından emin olmak için, ihtiyaçlarınıza göre uyarlanmış kapsamlı bir BT sigorta planı bulmak için bir komisyoncuyla çalışmak isteyeceksiniz .
Bir BT danışmanının, başka türden bir işletmenin onsuz yapamayacağı siber güvenlik zararları gibi konuları da kapsaması gerekecektir.
Ayrıca, bir danışman olarak muhtemelen kendi sağlık sigortanızı güvence altına almaktan siz sorumlu olacaksınız ; çünkü müşteri olarak üstleneceğiniz şirketler muhtemelen bu avantajları danışmanlara sunmayacaklardır.
6 – Güzel Bir Web Sitesi Oluşturun
Potansiyel müşteriler muhtemelen sizinle konuşmadan önce web sitenizle karşılaşacak ve etkileşime geçecektir. Web siteniz, sunduğunuz her şeye ilk bakış olabileceğinden, onu görsel olarak çekici ve mümkün olduğunca en iyi şekilde işlevsel hale getirmek isteyeceksiniz.
Eğitiminizi ve deneyiminizi uygulamaya koyabileceksiniz, bu yüzden yapabileceğiniz her şeyi sergileyin! Portföy örneklerini, özgeçmişinizi ve hatta fiyatlandırma seçeneklerinizi ekleyin; bu da bizi son adımımıza getirir:
7 – Faturalandırma Sistemi Oluşturun
Alanı ne olursa olsun, kendi işinizi veya danışmanlığınızı yürütürken fiyatlandırma modelinizi, faturalandırma döngünüzü ve ödeme koşullarınızı tanımlamanız önemlidir.
Sizin için iyi çalışan genel bir sistem bulun ve bunu müşterilerinizle bilgilendirme aşamasında açık ve erken bir şekilde iletişim kurduğunuzdan emin olun.
Çoğu zaman bir danışman, teklif hazırlamak ve telefon görüşmeleri yapmak için zaman harcayabilir, ancak bunların fiyatlarının potansiyel müşterinin bütçe aralığının çok dışında olduğunu keşfedebilir.
İhtiyacınız olan eğitim ve deneyime zaten sahipsiniz, ancak başlangıç aşamasında biraz daha yardıma mı ihtiyacınız var ? Yazılım Varlık Yönetimi ekibi her zaman sizi dinlemeye ve danışmanlık sunmaya hazır. Bize sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.