Saas nedir sorusu aslında geniş bir kitle tarafından merak edilir. Bu merak sadece tanımı ile değil faydalarıyla da yakından temas halindedir. Makalemizde bu soruların cevabı üzerinde duracağız.
SaaS’ın geleneksel yazılım dağıtım modellerine göre avantajlarının çoğu şu kategorilere ayrılır: işbirliği, mobilite, yenilik, ölçeklenebilirlik ve maliyet.
Bu avantajlar, 2000’li yılların ortalarında kurumsal yazılım için rekabetçi bir dağıtım modeli olarak ortaya çıkmasından bu yana SaaS’ın önemli ölçüde benimsenmesine yol açtı.
Gartner’ın yakın tarihli bir basın açıklamasına göre, SaaS dünya çapındaki genel bulut harcamalarının en büyük bileşenidir ve Gartner, SaaS gelirinin bu yıl 104 milyar doları aşacağını tahmin etmektedir.
Son on yılda SaaS’ın benimsenmesindeki bu patlama büyük ölçüde mühendislik kuruluşlarının dışında meydana geldi. Ancak SaaS teknolojisinin giderek artan karmaşıklığıyla birlikte, artık SaaS bilgisayar destekli tasarım (CAD) ve ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) uygulamalarının şirket içi benzerlerinin geleneksel yetenekleriyle eşleşebileceği bir dönüm noktasındayız .
Bu nedenle mühendislik organizasyonu liderlerinin SaaS’ın benzersiz faydalarını anlaması artık her zamankinden daha önemli. Şimdi detaylara girelim. Ancak önce SaaS nedir sorusunun cevabını verelim
Saas Nedir?
SaaS (Software as a Service), yazılımın bir hizmet olarak sunulduğu modeldir. Bu modelde yazılım, bulut tabanlı bir platform üzerinden kullanıcılara abonelik modeli ile sunulur.
Kullanıcılar yazılımı internet üzerinden erişerek kullanabilirler ve genellikle bir web tarayıcısı üzerinden bu yazılıma erişim sağlanır.
SaaS modeli, yazılımın sürekli olarak güncellendiği, bakımının yapıldığı ve verilerin güvenli bir şekilde depolandığı bir hizmet sunar. Bu sayede kullanıcılar yazılımı satın almak ve kurmak gibi karmaşık işlemlerle uğraşmak zorunda kalmazlar.
SaaS tanımını yaparak soruyu cevapladığımıza göre şimdi 5 kritik faydası konusuna başlayabiliriz.
SaaS ve 5 Kritik Faydası
1 – Daha Fazla Hareketlilik
Mobilite, SaaS’ın en doğrudan faydasıdır, ancak yakın zamana kadar sıklıkla gözden kaçırılıyor ya da gereğinden az değer veriliyordu. COVİD-19 nedeniyle normal ofis operasyonlarının kesintiye uğramasıyla birlikte birçok kuruluş artık mobilite özelliğinin ne kadar güçlü olabileceğini gerçekten anlıyor.
SaaS dağıtımı ve internet bağlantısı sayesinde çalışanlar, yazılım araçlarına ve verilerine istedikleri cihazla her yerden erişebilir: yazılım yüklemeye gerek yok, sanal özel ağa (VPN) erişmeye gerek yok.
SaaS’ın bu avantajı, birçok şirketin pandemi sırasında verimliliği sürdürmesi açısından önemli olacak ve gelecekte daha dağıtılmış/esnek bir iş gücü sağlamak isteyen şirketler için temel olacaktır.
2 – Daha İyi İşbirliği
SaaS çözümlerinin işbirliğine fayda sağlamasının bir yolu, ilişkisel olmayan veritabanı adı verilen bir mimarinin (Google Dokümanlar tarafından kullanılan mimarinin aynısı) kullanılmasıdır.
Tıpkı birden çok tarafın bir Google belgesini açıp aynı anda düzenleyebildiği gibi, Onshape ile birden çok tasarım mühendisi de CAD geometrisine paralel olarak erişebilir ve bunları düzenleyebilir.
SaaS’ın işbirliğine dayalı avantajları, değer zinciri iletişimini kolaylaştırmak için de kullanılabilir. Örneğin, SaaS PLM sistemi kullanan bir şirket, tedarikçilerinin ve müşterilerinin yazılım indirmelerine veya yüklemelerine gerek kalmadan önemli proje verilerine seçilmiş erişime izin verebilir.
Ayrıca bu süreç, CAD dosyalarını, çizimlerini ve diğer belgeleri e-postayla gönderme şeklindeki geleneksel ve riskli uygulamayı da ortadan kaldırır; bu da kaçınılmaz olarak kişisel sabit disklerde çok sayıda güncel olmayan bilginin oluşmasına yol açar.
3 – Daha Hızlı İnovasyon
Önceki iki avantaj büyük ölçüde kullanıcı odaklıydı. Burada, hızlandırılmış inovasyonla başlayarak SaaS çözümlerinin daha kurumsal faydalarına geçiyoruz: müşterilere teknoloji iyileştirmelerine daha hızlı, daha kolay erişim sağlamak.
SaaS’ın kuruluşların deneyimleyeceği ilk avantajı büyük olasılıkla benzersiz canlıya geçiş çevikliği olacaktır.
SaaS dağıtımlarında herhangi bir uygulama süreci yoktur; donanım sistemleri, ağlar ve yazılımlar tek bir tıklamayla kullanıma hazır hale gelir ve bunun ardından çalışanlar değer oluşturmaya başlayabilir.
Benzer şekilde, geleneksel olarak kendi uygulama sıkıntılarını beraberinde getiren güncellemeler, yükseltmeler ve hata düzeltmeleri de aynı şekilde satıcı tarafından normal müşteri işlemlerine müdahale edilmeden gerçekleştirilir.
Bu iyileştirmeler, abonelik bedeli dışında hiçbir ücret ödemeden neredeyse sürekli olarak yapılabilir. SaaS çözümlerinin bu avantajı, güncellemelerin ve yükseltmelerin avantajını uygulama maliyetine göre tartma şeklindeki geleneksel uygulamayı altüst ediyor. SaaS ile kullanıcılar her zaman yazılımın en son ve en iyi sürümüne sahip olurlar.
4 – Zahmetsiz Ölçeklenebilirlik
Ölçeklenebilirlik muhtemelen SaaS çözümlerinin en çok başvurulan avantajıdır ve birçok çeşidi vardır. Yönetimsel ölçeklenebilirlik, yazılıma erişimi olan kuruluş ve kullanıcı sayısını artırma yeteneğidir. SaaS’ın canlıya geçiş çevikliğini sağlayan aynı temel mimari ve dağıtım modeli, aynı zamanda aboneliğe kullanıcı ve kuruluşların yönetilmesini veya eklenmesini de kolaylaştırır.
Esneklik, SaaS’a atıfla sıklıkla kullanılan ve bilgi işlem gücünün ölçeklenebilirliğini ifade eden başka bir terimdir. SaaS çözümleri, donanım ihtiyaçlarını gerçek zamanlı olarak ölçeklendirmek için bulut altyapısından yararlanabilir.
Müşterinin BT departmanının, şirketin büyüme tahminlerine dayanarak altyapı gereksinimlerini tahmin etmesi gerekmez ve mühendislerin de yüksek güçlü bilgi işlem kaynaklarını paylaşma konusunda endişelenmeleri gerekmez.
5 – Daha Düşük Toplam Maliyet
Son fakat kesinlikle en önemlisi, SaaS çözümlerinin maliyet avantajıdır. Tipik bir SaaS aboneliği, daha uzun zaman aralıklarında karşılık gelen kalıcı yazılım lisansı ve bakım aboneliğinden daha maliyetli görünebilir.
Ancak bu hesaplamalarda şirket içi yazılıma sahip olma, çalıştırma ve yükseltmeyle ilişkili toplam sahip olma maliyeti nadiren dikkate alınır. Örneğin, şirket içi dağıtımın aksine, bir SaaS çözümünün uygulanması veya ölçeklendirilmesiyle ilişkili altyapı maliyetleri yoktur.
Ayrıca, yeni sürümler olmadığından (hizmet sürekli olarak iyileştirilir), geleneksel yazılım yükseltmeleriyle, bu yükseltmeleri dağıtmak için gereken BT kaynaklarıyla veya planlanmış kesinti sürelerinin fırsat maliyetleriyle ilişkili maliyetler de yoktur.
Sonuç
Geleneksel yazılım ürünleri, kullanıcıların bugün yararlandığı özellikleri sunmak için onlarca yıllık araştırma ve geliştirme sürecine tabi tutulmuştur.
SaaS alternatifleri, öncülerini bir yol haritası olarak kullanarak, kullanıcıların beklediği işlevselliklerin giderek daha fazlasını hızla bünyesine katıyor ve aynı zamanda burada keşfedilen yeni faydaları da sağlıyor.
Yıkıcı teknolojilere ve iş stratejilerine ayak uydurmak isteyen mühendislik kuruluşları için, SaaS’ın bu avantajlarının ileriye yönelik satıcı ve yazılım seçimi hesaplamalarına dahil edilmesi gerekir.
Şirketinizin bu konuda profesyonel desteğe ihtiyacı varsa bize ulaşabilirsiniz. Sizlere Lisans Yönetimi, IT Varlık Keşfi ve genel anlamda Yazılım Varlık Yönetimi çerçevesinde üst düzey danışmanlık sağlayabiliriz.