SaaS Nedir? (Software as a Service)

SaaS Nedir? sorusu cevabını bulmak için muhataplarını araştırma yapmaya sevkediyor. Bu aslında güzel bir gelişme. O halde yavaş yavaş konuya girmeye başlayalım. Açılımı Software as a Service olan SaaS ile yazılım yüklemeye ve bakımını yapmaya gerek kalmadan uygulamalara internet üzerinden erişmeye yaramakta, yazılım ve donanım yönetimine ise gerek kalmamaktadır.

Web tabanlı yazılım, isteğe bağlı yazılım ve barındırılan yazılıma da SaaS uygulaması denmektedir. İsimlendirme olarak hangisi kullanılırsa kullanılsın bir SaaS uygulaması yine bir SaaS sağlayıcısı sunucularında çalışmaktadır. Sağlayıcı ise uygulamalara erişebilmek için güvenlik, performans ve kullanılabilirlik kısımlarını yönetmektedir.

Saas Nedir?

Saas (Yazılım olarak Hizmet) bir tür bulut bilişimdir ve bir yazılımı barındıran ve işleten bir hizmet modelidir. Bu modelde, yazılım kullanıcılarına internet üzerinden erişim imkanı sağlar ve genellikle abonelik tabanlı bir ücretlendirme modeli kullanılır. Bu sayede, kullanıcılar yazılımı satın almak ve kurmak zorunda kalmadan, ihtiyaç duydukları hizmeti kolayca kullanabilirler.

Saas’ta Yeni Olmak

SaaS hakkında uygulamaların geliştirme konularını, ne bakımdan farklılıklarının olduğunu, SaaS hakkında soru belirleyebilmeyi ve SaaS’ın neler yapabileceğini sorabileceğiniz bir alandır.

Saas Özellikleri

SaaS modelinde izlenen politika kullanıcıların kişisel bilgilerini Üstün güvenilir teknoloji ve finansal sistemleri içerisinde koruyacak bir politika izlemektedir. SaaS modelinin temel özellikleri en iyi banka olarak düşünebiliriz. Bankalar müşterilerin kişisel bilgilerini izinsiz olarak erişip kullanamamaktadır. SaaS’ta aynı finansal sistemleri ve teknolojiyi kullandığı için banka örneği yerinde olacaktır.

Çok Kiracılı Mimari

Tek bir ortak altyapı ve kod tabanı kullanıldığı için içerisinde bütün kullanıcıların ve uygulamaların merkezi olarak sürdürülmektedir. Bunu da çok kiracılı bir mimari olarak düşünmekte sakınca yoktur.

Kullanıcıların tümü aynı altyapı ve kot tabanı içerisinde yer aldığından dolayı satıcı firmalar hızla yenilik yapabilmektedir. Aynı zamanda daha önce birçok kez kullanılan eski kod sürümünü sürdürmek için ise geliştirme süresinden kar elde edilebilmektedir.

Kolay Özelleştirme

SaaS içerisinde özelleştirmeler her şirkete ve kullanıcıya özel bir biçimde yapılmaktadır. Böylelikle yükseltmelerde daima korunmaktadır. Bu süreci yönetirken her kullanıcının ortak alt yapısını etkilemeden kendi içerisinde kişinin işlerini ayak sağlayacak şekilde özelleştirme yapmasıdır. SaaS sağlayıcıları daha az müşteri ile düşük maliyetle birlikte çok daha fazla yükseltme yapabilmektedir.

Daha İyi Erişim Sağlama

Herkes aynı anda aynı bilgileri görürken, herhangi bir cihaz üzerinden erişim sağlayarak veri kullanımı izlenebilir ve ayrıcalıklar ise yönetilebilir.



Bir yanıt yazın